Slider Το Blog μου

Γ. Τράγκας: Ο μαύρος καβαλάρης καλπάζει σε όλη την Υφήλιο! Εκείνο που τρομοκρατεί όλη την παγκόσμια κοινότητα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από το locκdown

Ο μαύρος καβαλάρης, ο ιός που δεν είναι μια απλή γρίπη και ουδείς γνωρίζει ακριβώς τη συμπεριφορά του ή τη θεραπεία του ή πότε θα έχουμε εμβόλιο, καλπάζει σε όλη την Υφήλιο. Έχει προσβάλλει επίσημα 885.000 αλλά σίγουρα μαζί με τους ασυμπτωματικούς, έχει εισέλθει στον οργανισμό εκατομμυρίων που κινούνται και μεταδίδουν ανά πάσα στιγμή τον ιό σε άγνωστο αριθμό ανθρώπων.

Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 45.000, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης –σταθερά- του 5% και τα εξιτήρια που έχουν δοθεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι περίπου 175.000. Δηλαδή 665.000 παραμένουν σε νοσοκομεία ή σε ανάρρωση στο σπίτι τους.

Εδώ στην Ελλάδα, οι νεκροί έφτασαν τους 50, 80 ακόμα κρούσματα προστέθηκαν στη λίστα και γενικά ακόμη είμαστε στο καλό σενάριο συγκριτικά με άλλες χώρες, οι οποίες σαρώνονται από τον μολυσματικό τυφώνα του κορονοϊού.

Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ είναι πλέον το επίκεντρο αυτού του τυφώνα. Ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία και η Τουρκία.

Τα μέτρα προστασίας εδώ στην πατρίδα μας αποδίδουν. Τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα που εγκρίνονται από την επιτροπή δημόσιας Υγείας χρησιμοποιούνται ήδη στα νοσοκομεία. Σε λίγο θα δίνονται και σε θεραπεία κατ’ οίκον. Εκείνο που τρομοκρατεί όλη την παγκόσμια κοινότητα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από το locκdown, από την καθίζηση όλων των οικονομικών λειτουργιών. Όλοι οι οικονομικοί οίκοι, προβλέπουν ότι αλλάζει η ζωή σε όλο τον πλανήτη.

Προβλέπουν ένα παγκόσμιο τσουνάμι ανεργίας, χωρίς ακόμη να μπορούν να προβλέψουν που θα πάνε τα πράγματα, μόλις επιστρέψει ο κορονοϊός και έχουμε το δεύτερο κύμα του.

Εδώ στην Ελλάδα, υπάρχουν ήδη δυσοίωνες προβλέψεις, ότι μετά τον Ιούνιο θα πάμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων. Τα ταμεία θα είναι άδεια. Θα επιστρέψουμε πολύ σύντομα στις ουρές των συσσιτίων. Τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο και πολλοί της αντιπολίτευσης προβλέπουν μετά την ατμόσφαιρα του βιολογικού πολέμου, ατμόσφαιρα κατοχής.

Ο κος Στουρνάρας – αυτός που πανηγύριζε- υπέρ των δάνειων δυνάμεων και της συνεργασίας μας με τον γερμανικό παράγοντα και με τις Βρυξέλλες, δηλώνει τώρα τους φόβους του για αύξηση των κόκκινων δανείων και επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους. Μάλιστα ο κος Στουρνάρας δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει η Ευρώπη στο κορονο- ομόλογο.

Την ίδια ώρα βέβαια, η γερμανική κυβέρνηση και το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού τύπου γυρίζει την πλάτη και αναφέρει ότι αυτό θα ήταν επιζήμιο οικονομικά για το Βερολίνο και τους Συμμάχους του.

Καλός είναι ο κος Τσιόδρας, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στη ζωή των Ελλήνων, πρακτικός και ορθώς εμφανίζεται να είναι και ο κος Χαρδαλιάς αλλά δεν πρέπει να είμαστε μόνο της παρηγορητικής ή της αστυνομικής σχολής.

Όσον αφορά τον κο Τσιόδρα και τους συναδέλφους του λοιμωξιολόγους, έχουν με τον ΑΛΦΑ ή ΒΗΤΑ τρόπο, προκαλέσει σύγχυση με το αν πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκες ή πως πρέπει να τις χρησιμοποιούμε. Δεν μπορεί κανείς να ζητάει από μη ενημερωμένο κοινό να εφαρμόσει με αποτελεσματικότητα οδηγίες και μάλιστα συγκεχυμένες. Υπάρχει η τελευταία οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που λέει ότι καλό είναι μάσκες να φοράει το υγειονομικό προσωπικό και οι ασθενείς. Υπάρχουν άλλες οδηγίες λοιμωξιολόγων που λένε ότι πρέπει να βάζουμε τι μάσκα αλλά να προσέχουμε πολύ όταν τη βγάζουμε για να μην πηγαίνουν τα χέρια στο πρόσωπο. Υπάρχουν και άλλοι που μας λένε, μπορείτε να φοράτε μάσκες πάνινες αλλά να τις πλένετε μετά και υπάρχουν και εκείνοι που βγαίνουν σε εκπομπές και λένε αν φοράς μάσκα με φίλτρο, αν και πιο ακριβή είναι πιο επικίνδυνη, γιατί θέλει προσεκτικό βγάλσιμο και απολύμανση.

Υπάρχουν διάφορα θέματα που πρέπει να απαντηθούν με σαφήνεια. Δε λέω, άνθρωποι είναι και μάλιστα υπό πίεση. Αυτό που σήμερα λέγεται είναι ότι είμαστε στο μάτι της Κατρίνα και ακολουθεί ο δακτύλιος του τυφώνα, που είναι η οικονομική ισοπέδωση της Ελλάδος.

Ακόμα και ισοβίτες να είμαστε, ακόμα και στο νησί του Πεταλούδα να είχαμε μεταφερθεί και να βρισκόμαστε σε απομονωμένες παράγκες, θα μπορούσαμε ως κρατούμενοι σωφρονιστικού καταστήματος να προαυλιζόμεθα και να έχουμε τη δυνατότητα κουρέματος και ευπρεπισμού.

Επίσης, αν είμεθα κλεισμένοι σε σωφρονιστικά καταστήματα,οι εποπτεύουσες αρχές θα ήταν υποχρεωμένες να φροντίζουν για την ψυχαγωγία μας, ώστε να μην υπάρχει τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση και μόνιμες βλάβες στην πνευματική και ψυχική λειτουργία μας.

Πρέπει να βρεθούν κάποιοι τρόποι, ώστε να μην υπάρχει ατμόσφαιρα σπιναλόγκας σε μεγάλες περιοχές της χώρας και ιδρυματισμός στα εκατομμύρια των Ελλήνων που μένουμε υποχρεωτικά στο σπίτι.

Θέλω να πω, ότι σωστός είναι ο κος Χαρδαλιάς που φωνάζει ότι φέτος δεν πρόκειται να κάνουμε Πάσχα -όπως άλλοτε-, αλλά ταυτόχρονα η πολιτική προστασία πρέπει να βάζει σε αυτό το κινίνο και λίγη ζάχαρη. Γιατί, όσα αυστηρά μέτρα και τιμωρίες να ληφθούν και να ανακοινωθούν, ο οργανισμός δεν θα αντέξει μόνη της την κινίνη και θα έχουμε σπασμούς του στομάχου, δηλαδή απειθαρχία στα μέτρα, πράγμα που δεν πρέπει να γίνει.

Θέλω να πω, ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να ψυχαγωγείται ο κόσμος ή να παίρνει και δόσεις αισιοδοξίας. Η χώρα έχει μεταβάλλεται σιγά σιγά σε ένα απέραντο big brother που έχει σημείο αναφοράς, τις 18.00 το απόγευμα τις ορθές αλλά στιφές ανακοινώσεις του κου Τσιόδρα και τις ορθές διαπιστώσεις με ύφος κατηχητικού του κου Χαρδαλιά.

Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ένα συνηθισμένο και φυσιολογικό Πάσχα, αλλά δεν πρέπει να το λέει με αυτό το ύφος, γιατί είναι σαν να είσαι κλεισμένος στο δωμάτιο και να ακούς τη φωνή του big brother από το μόνιτορ που είναι σφηνωμένο στον τοίχο. Όπως και να το κάνουμε είναι ατμόσφαιρα Όργουελ και θα φέρει – αν κρατήσει πολύ – μαζικές αντιδράσεις.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας ενημερώνει με συνδέσεις και ρεπορτάζ τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα με τον κορονοϊό αλλά η ανάγκη για τηλεθέαση έχει δημιουργήσει, όπως συμβαίνει συνήθως λόγω ανταγωνισμού μια υπέρμετρη κορονολαγνεία. Ακούγονται εκπληκτικά ερωτήματα προς καθηγητές του Πανεπιστημίου, όπως: «Μα είναι δυνατόν να πεθαίνουν νέοι άνθρωποι, αφού μας είπατε ότι ο ιός χτυπάει μόνο την Τρίτη ηλικία;».

Επίσης, ακούγονται ερωτήματα προς γιατρούς σε ιταλικά νοσοκομεία, όπως: «Ποια ήταν η στιγμή που διαλέξατε ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει;». Αντιλαμβάνομαι το κυνήγι της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας, γιατί συμμετέχω και ο ίδιος. Πρέπει όμως να μπει ένα φρένο και καλώς κάποια στιγμή παρατήρησε ο κος Τσιόδρας, ότι δεν πρέπει να υπάρχει focus σε διάφορους θανάτους. Ένα είδος θανατο-λαγνείας.

Επίσης, πρέπει τα ιδιωτικά κανάλια και η κρατική ΕΡΤ, να αποσπούν το μυαλό των απομονωμένων κατοίκων της χώρας, με ταινίες ή άλλες ψυχαγωγικές προβολές. Δεν είναι δυνατόν, πραγματικά απωθητικά προγράμματα ή επαναλήψεις να προβάλλονται, προκειμένου να διασκεδάσει ο βεβαρημένος ψυχολογικά κόσμος. Είναι δυνατόν, αμέσως μετά τον βομβαρδισμό των ανακοινώσεων για το πόσοι πέθαναν και πόσοι προσεβλήθησαν να μεταδίδεται το My Style Rocks ή σε επανάληψη ο κος Μουτσινάς ή να βλέπουν οι έγκλειστοι διάφορα ανούσια και βλακώδη εν πολλοίς προγράμματα μαγειρικής, σε μία εποχή που αποφεύγεις να πας στο σούπερ μάρκετ και προτιμάς το delivery, σε μέρες που σου λένε ότι πρέπει να πλύνεις δύο και τρεις φορές τα τρόφιμα πριν τα βάλεις σπίτι σου.

Προσέχω ότι τα βράδια, με εξαίρεση κάποιες καλές ταινίες που βάζει η Cosmote tv και φυσικά κάποια καινούργια που φέρνει το Netflix, μετά τις ειδήσεις, δεν έχεις να δεις τίποτα άλλο στην τηλεόραση. Τώρα μάλιστα, μας έχουν φλομώσει στα έκτακτα προγράμματα και στους ίδιους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι ερωτώνται ακριβώς τα ίδια πράγματα, με παγίως επαναλαμβανόμενα ερωτήματα, το πότε εκτιμάτε ότι θα τελειώσει αυτή η κατάσταση και αν είναι δυνατόν να πεθαίνουν νέοι άνθρωποι.

Όπως μαθαίνω, εφημερίδες και περιοδικά έχουν συντριβεί οικονομικά από τον ιό. Ποιος ή ποιοι πηγαίνουν στα περίπτερα να αγοράσουν εφημερίδες και περιοδικά. Αυτό είναι πολύ κακό. Πολύ άσχημο για τη Δημοκρατία μας και για το μέλλον αυτού του τόπου. Είναι απαραίτητο, να τονώσουμε την αναγνωσιμότητα και την ενημέρωσή μας, από το χαρτί. Ενισχύετε τις εφημερίδες του τόπου μας. Είναι απαραίτητο να επιβιώσουν. Είναι πρόσθετο οξυγόνο σε μια μαρτυρική περίοδο, σε χαλεπούς καιρούς.

Σε μια χώρα που το 25% του πληθυσμού της, στατιστικά είναι άνω των 63 ετών, η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη αλλά και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ θα πρέπει να λάβουν μέτρα ψυχαγωγικού προαυλισμού όλων των κρατουμένων από τον κορονοϊό. Η χώρα, αναγκαστικά είναι σε καραντίνα. Η χώρα μετατράπηκε σε ιδιότυπη φυλακή. Θυμίζει τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής, όπου μπορούσαν οι κρατούμενοι να βγαίνουν να καλλιεργούν ή να πηγαίνουν μέχρι την πομόνα του νερού, χωρίς να μπορούν να εξέρχονται συγκεκριμένων ορίων.

Όσοι είστε διαβητικοί, προσέξτε το ζάχαρό σας. Αυτή την εποχή περισσότερο από ποτέ, πρέπει να έχουμε καλή ρύθμιση του ζαχάρου. Επίσης, είναι απαραίτητο να περπατάμε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέριξ της οικίας μας, σε κάποιον έρημο δρόμο ή αν έχουμε διάδρομο μέσα στο σπίτι να κάνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά. Προσέξτε το φαγητό, γιατί η μόνωση σε φέρνει κοντά στο ψυγείο. Κακά τα ψέματα, όταν είσαι συνεχώς στο σπίτι, ανοιγοκλείνεις το ψυγείο. Θέλει προσοχή.

Όπως σας έλεγα χθες, σε παγκόσμια κλίμακα πλέον χρησιμοποιούνται χλωροκίνη, αζυθρομυκίνη και κολχικίνη. Σε αυτά έχει προστεθεί ένα ακριβό φάρμακο της εταιρίας Rocheπου χορηγείται ενδοφλέβια σε πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σε αρκετές δύσκολες περιπτώσεις ασθενών που παρουσίασαν αυτοάνοσηαμφοτερόπλευρη πνευμονία χορηγήθηκεχλωροκίνη και αζυθρομυκίνηαπό τους Έλληνες γιατρούς με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πρέπει να επισημάνουμε, ότι είναι πολύ καλή η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία που επέδειξαν ιδρύματα, όπως το Ωνάσειο αλλά αυτές οι παραλαβές νοσοκομειακού αναλώσιμου υλικού πρώτης ανάγκης καταδεικνύουν ότι το κράτος ούτε είχε στις αποθήκες του τέτοιο υλικό, ούτε είχε την οικονομική δυνατότητα να σπεύσει εγκαίρως να το αγοράσει. Το ελληνικό δημόσιο είναι καθημαγμένο από τα μνημόνια και την απάνθρωπη συμπεριφορά των Γερμανών. Διώξαμε χιλιάδες εκλεκτούς επιστήμονες στο εξωτερικό, δεν αναπληρώσαμε χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές που πήραν σύνταξη και όλα αυτά, για να προσφέρουμε στους δανειστές τα πλεονάσματα. Αυτό που έρχεται, αυτή η παγκόσμια ύφεση, που προβλέπεται αλλά και η ανεργία και η ένδεια που έρχεται στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συμβαδίσουν με τα μνημόνια, τους Σόρους και τη γερμανική  οικονομική κατοχή.

Το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε ότι αριστερά, ούτε δεξιά μνημονιακά κόμματα. Η  Ευρώπη θα διασπαστεί με χίλιους τρόπους. Ήδη προτείνεται από διάφορους οικονομικούς οίκους, να σχηματίσουν δικό τους κορονο- ομόλογο οι 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όταν οι 9 χώρες του Νότου δεν συμφωνούν με τη Γερμανία και την Ολλανδία, τότε νομοτελειακά θα επέλθει ρήγμα και διάσπαση. Όπως θα υπάρξει μεγαλύτερη καθίζηση στις σχέσεις Βερολίνου και ΗΠΑ. Είναι πολύ αμφίβολο – κατά τη γνώμη μου – αν οι Αμερικανοί αλλάξουν τον Τραμπ με τον Μπάιντεν. Στο τέλος, θα επιλέξουν με βάση την τσέπη τους και θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ του απρόβλεπτου αλλά σίγουρα ανθρώπου της Αμερικής αγοράς Ντόναλντ Τραμπ και του κου Μπάιντεν.

Όλοι οι οικονομικοί οίκοι, όλα τα funds συγκλίνουν στην άποψη ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει το τέλος αυτής της κρίσης, γιατί πολύ απλά είναι πολύ περιορισμένη η ορατότητα, αυτή την ώρα, σχετικά με την ανακάλυψη εμβολίου θεραπείας. Οι γνωστότεροι σύμβουλοι – διαχειριστές κεφαλαίων, άνθρωποι που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια, συνιστούν όχι βιαστικές κινήσεις. Ουδείς γνωρίζει πως θα λειτουργήσουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, οι διεθνείς αερομεταφορές και πόσο θα αλλάξει η ψυχολογία των επενδυτών και των καταναλωτών. Αυτό που προέχει σήμερα είναι πόσο ασφαλής μπορεί να μείνει ένας άνθρωπος. Κάποιοι, σκέπτονται να αγοράσουν μετοχές, τώρα που έχουν πάει στο ναδίρ της αξίας τους. Από παντού όμως συνιστούν σε όλους τους επενδυτές να παραμείνουν στη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους και να μην πανικοβληθούν. Σύμφωνα με την περίφημη Goldman Sachs η ανεργία στις ΗΠΑ θα φτάσει στο 15%, θα υπάρξει μια βουτιά του αμερικανικού ΑΕΠ στο 34% και μετά θα υπάρξει το τρίτο τρίμηνο του έτους, η μεγαλύτερη ανάκαμψη στην ιστορία της χώρας με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 19%.

Φανταστείτε τι θα γίνει εδώ, όταν οι οικονομολόγοι λένε ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα πάει μείον 3%. Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο κος Γιώργος Κύρτσος– μιλώντας στο Open- προέβλεψε ότι τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση φτάνουν μέχρι το Μάιο, το πολύ μέχρι τον Ιούνιο. Ο κος Κύρτσος εκτίμησε πως η οικονομική ύφεση θα είναι τεράστια και πως χρειάζεται εθνική συνεννόηση από τα πολιτικά κόμματα για να ξεπεραστεί η κρίση. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μου. Δεν απέκλεισε να γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Και – κατά τη γνώμη μου -πολύ σωστά προέβλεψε ότι αυτή η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, από όσο θεωρείται ότι θα διαρκέσει.

Οι Financials Times έγραψαν χθες ότι πρέπει να συγκροτήσουν συμμαχία οι 9 χώρες της Ευρωζώνης, γιατί μια τέτοια κίνηση αξίζει το ρίσκο, προκειμένου οι χώρες αυτές του ευρωπαϊκού Νότου να μοιραστούν το οικονομικό βάρος της πανδημίας του κορονοϊού.

Tόσο οι Γερμανοί, όσο και οι Ολλανδοί επιτέθηκαν πάλι εναντίον των χωρών του Νότου με το κλασικό επιχείρημα ότι ένα ευρωομόλογο, ακούστε τι είπαν οι άθλιοι, θα προκαλούσε ηθικό κίνδυνο ανεύθυνης σπατάλης. Έχω την αίσθηση ότι δεν αξίζει τον κόπο οι χώρες της Ευρώπης να είναι μαζί με τη Γερμανία και την Ολλανδία. Είναι καιρός, αυτοί οι πλούσιοι Νεοναζί, να εγκαταλείψουν, να αποχωρήσουν από την Ευρώπη των υπολοίπων  ή να  φύγουμε εμείς. Και στις δύο περιπτώσεις δεν μπορεί να αποφευχθεί το διαζύγιο. Είναι καιρός να αναλάβει και η Γαλλία πρωτοβουλία για τη συνένωση των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών που επί σειρά ετών βασανίζονται από τη δημοσιονομική πειθαρχία των Γερμανών που δεν είναι τίποτα περισσότερο από τοκογλυφία σε βάρος των αδυνάτων.

Σκεφτείτε ότι ακόμα και οι γερμανικές εφημερίδες έγραψαν ότι το βέτο της κας Μέρκελ στο ευρω- ομόλογο ντροπιάζει τη Γερμανία. Αυτό τον τίτλο έβαλε η Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ για την άρνηση της Γερμανίας να στηρίξει ένα ευρω- ομόλογο. Όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα, η άρνηση είναι ντροπιαστική για τη Γερμανία.

Άλλες όμως εφημερίδες όπως η Φρανκφούρτερ Αλγεμάινε Τσάιτουνγκ χαρακτηρίζουν την έκδοση του ευρω- ομολόγου βλαπτικό για τη γερμανική οικονομία και λάθος εργαλείο. Είναι καιρός να τελειώνουμε με αυτή τη Γερμανία και τους Βόρειους Συμμάχους της. Είναι καιρός να σταματήσουμε να τροφοδοτούμε τα γερμανικά ταμεία σε βάρος της ζωής των υπολοίπων ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του λαού μας. Η βαθύτατη κρίση λόγω κορονοϊού απέδειξε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ούτε αλληλεγγύη, ούτε συνοχή, ούτε σύνορα. Ο καθένας εξακολουθεί να κοιτάει την πάρτη του και οι Βρυξέλλες αποτελούν, όπως σωστά έλεγε ο Τραμπ, ένα γερμανοκινούμενο όχημα.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Τράγκας: Απειλή για τους νησιώτες του βορείου Αιγαίου οι μετανάστες

Epi Trimi

Γ. Τράγκας: Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Ο Μητσοτάκης πράττει σωστά, πρέπει να συνεχίσει τον ίδιο δρόμο

Epi Trimi

Παντελής Ζήλος: Επιτέλους το κράτος αντέδρασε στον υβριδικό πόλεμο και την ασύμμετρη απειλή

Epi Trimi